De AEX-index in Amsterdam sloot 3,97 punten, of wel 1,3 procent, lager op 292,93 punten. De MidKap-index daalde 1,4 procent tot 451,11 punten. De beurs in Parijs verloor 1,9 procent door forse koersverliezen onder de Franse banken. Frankfurt verloor 0,9 procent en Londen sloot vrijwel vlak.
De stemming op de aandelenbeurzen werd vooral bepaald door de rente-ontwikkelingen op de obligatiemarkten. Het verschil in rente op 10-jarige Franse obligaties en vergelijkbare Duitse staatsleningen liep dinsdag op tot een nieuwe recordhoogte.
Italiaanse staatsleningen
Ook het renteverschil tussen Duitse, Italiaanse en Spaanse obligaties liep op. De rente op de 10-jarige Italiaanse staatsleningen steeg weer boven het kritieke niveau van 7 procent. Dat niveau wordt door veel economen als onhoudbaar beschouwd.
Door de stijgende renteniveaus wordt het voor de probleemlanden steeds moeilijker om geld te lenen en dreigt de schuldencrisis in de eurozone verder te escaleren.
Banken
De aanhoudende rentezorgen zetten de Europese banken onder druk. In Frankfurt zakte Commerzbank 2,8 proct. BNP Paribas en Crédit Agricole daalden in Parijs 5,8 en 4,3 procent. In Milaan leverde UniCredit 4,5 procent in.
In de AEX behoorde bank en verzekeraar ING tot de grootste dalers met een verlies van 5,5 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM noteerde een min van 5,2 procent. Grootste stijger was uitzender Randstad met een winst van ruim 1,3 procent.
CSM
CSM was de grootste daler onder de MidKap-fondsen met een min van 6,3 procent, waarmee de producent van bakkerijproducten de winst van maandag weer ruimschoots inleverde.
Meevallende economische groeicijfers uit Duitsland en Frankrijk hielden de koersdalingen enigszins in toom. In Nederland kromp de economie in het derde kwartaal echter met 0,3 procent. In de gehele eurozone bedroeg de kwartaalgroei 0,2 procent.
De euro stond opnieuw onder druk en was 1,3560 dollar waard tegen 1,3520 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 98,60 dollar per vat en Brentolie werd 0,2 procent duurder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl